Menü

Moleküler Biyoloji ve Genetik Yüksek Lisans Programı

Tezli
Türkçe
Moleküler Biyoloji ve Genetik Yüksek Lisans Programının amacı disiplinler arası alanlarda bilimsel verilerden yola çıkarak toplumun ihtiyaçlarının karşılanması konusunda yaratıcı ve yenilikçi uygulamalar sağlayabilecek, ulusal ve uluslararası platformda rekabet edebilecek yüksek nitelikli lisansüstü öğrencilerin yetiştirilmesine katkı sunmaktır.

Program Hakkında

Programımız, ülkemizde moleküler biyoloji, genetik ve biyoteknoloji alanlarında Ar-Ge ve “know-how” çalışmalarının artmasını, alanında yetkin bireylerin yetişmesini, bilime dünya çapında katkıda bulunmayı ve bilimsel verileri endüstriyel teknolojilerin geliştirilmesinde uygulayarak ulusal sağlık ve refahı ilerletmeyi hedeflemektedir. Temel bilimler, Yaşam Bilimleri ve ilgili Mühendislik ve Sağlık Bilimleri alanlarından aynı zamanda teorik ve uygulamalı Temel Moleküler Biyoloji/Biyoloji altyapısına sahip farklı lisans programlarından mezunların başvuruları kabul edilmektedir.

Program Hedefi

Moleküler Biyoloji ve Genetik Yüksek Lisans Programının amacı dünyada önemli bir yeri olan biyoteknoloji alanına yönelik moleküler biyoloji ve genetik dallarında yeterli bilgi birikimini sağlamak,  ülke gereksinimleri için  uzman araştırmacı ve nitelikli bilim insanları yetiştirmektir. Moleküler Biyoloji ve Genetik Lisansüstü programımız yeni buluşlara yönelik çalışmaları destekleyerek, evrensel bilime katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

Program Profili

Yaşam bilimlerinin tüm alanları temelde canlıları ve birbirleriyle olan ilişkilerini neden ve nasıl sorularıyla inceler. Moleküler Biyoloji ve Genetik, canlıları moleküler düzeyde yapısal ve işlevsel olarak inceleyen yaşam bilimi alanıdır. Son yıllarda tamamlanan insan dahil farklı organizmaların genetik şifre bütününün çözümlenmesi ile yaşam bilimleri ve biyoteknoloji alanlarındaki çalışmalar ivme kazanmıştır. 

Moleküler Biyoloji ve Genetik Tezli Yüksek Lisans Programı’nda, moleküler biyoloji ve genetik alanında bilgi ve bulguların sağlık, gıda, tarım alanlarında toplum yararına uygulanabilmesi için fen bilimleri altyapısı ve bakış açısına sahip uzmanlar yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Moleküler Biyoloji Bölümü’nün, moleküler biyoloji ve genetik alanında ihtiyaç duyulan temel cihaz donanımına sahip, eğitim ve araştırma amaçlı kullanıma uygun 70 m2’lik bir laboratuvarı ve toplam 40m2’lik alanda bölümlendirilmiş olarak tasarlanmış hayvan ve bitki doku kültürü laboratuvarları bulunmaktadır. Bölüm altyapısı temel moleküler biyolojik tekniklerin kullanımına ve hayvan, bitki ve bakteri kültüre etmeye yönelik altyapıya sahiptir. Ek olarak, üniversitemizin sahip olduğu sağlık ve mühendislik alanlarındaki alt ve üst yapısı programda yürütülecek çok disiplinli ve disiplinlerarası çalışmalara olanak sağlayacaktır.

Kabul Koşulları

Moleküler Biyoloji ve Genetik Tezli Yüksek Lisans Programına öğrenci kabulü İstanbul Atlas Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine uygun olarak ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından belirlenen başvuru şartları dahilinde  Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, 55 puandan az olmamak üzere ALES puanına, İngilizce dil yeterlilik puanı, genel not ortalaması ve mülakat puanı dikkate alınarak öğrenci kabul edilir.

Eczacılık, Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Genetik ve Biyomühendislik, Moleküler ve Hücre Biyolojisi, Tıbbi Biyolojik Bilimler ile Beslenme ve Diyetetik Bölümü  lisans mezunları aynı zamanda Temel Bilimler, Mühendislik ve Yaşam Bilimleri alanlarından teorik ve uygulamalı Temel Moleküler Biyoloji/Biyoenformatik/Biyoloji altyapısına sahip farklı lisans programlarından mezunların başvuruları kabul edilmektedir.

Kazanılan Derece

Moleküler Biyoloji ve Genetik Tezli Yüksek Lisans Programı; toplam 22 krediden az olmamak ve 120 AKTS’yi tamamlamak koşuluyla, en az yedi farklı seçmeli ders, bir seminer dersi, enstitü zorunlu Araştırma ve Etik dersi ve 60 AKTS karşılığı tez çalışmasından oluşur. Programın azami süresi üç yıldır. Bu süre sonunda derslerini, seminerini ve tez çalışmalarını başarıyla tamamlayamayan ya da başarılı olduğu halde genel not ortalaması 4 üzerinden 2,50’nin altında olan öğrencilerin ilişiği kesilir.

Mezunların Mesleki İstihdamı

Programı başarı ile tamamlayan mezunlar üniversitelerde uzman kadrolarına atanabilir, ilaç, gıda, tarım ve sağlık alanlarında faaliyet gösteren özel ve kamu kurumlarında üretim, satış ve yönetici pozisyonlarında istihdam edilebilir, farklı alanlarda ARGE çalışmaları yapan merkezlerde akademik ve idari pozisyonlarda görev alabilir.

Akademik Kadro

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi DekanıMoleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü (İngilizce) Başkanı

TEL:

1302 (Dahili)
Dr. Öğr. Üyesi
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü (İngilizce) Öğretim Üyesi

TEL:

1308 (Dahili)
Dr. Öğr. Üyesi
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü (İngilizce) Öğretim Üyesi

TEL:

1301 (Dahili)
Dr. Öğr. Üyesi
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü (İngilizce) Öğretim Üyesi

TEL:

1301 (Dahili)