Menü

Fizyoloji Yüksek Lisans Programı

Tezli
Türkçe
Fizyoloji en basit tanımıyla, yaşamın mantığını araştıran bir bilim dalıdır. Yunanca doğa anlamına gelen “physis” kelimesi ile, bilim anlamına gelen “logos” kelimesinin birleşmesi ile ortaya çıkmış olan fizyoloji terimi, moleküler düzeyden hücre, doku, organ, sistem ve organizma düzeylerine kadar fonksiyonu ve bu fonksiyonun altında yatan mekanizmaları araştırır.

Program Hakkında

Doğadaki canlı organizmaların sayıca büyüklüğü ve çeşitliliğinden dolayı, tüm canlıların yaşamsal işlevlerini birden incelemek mümkün olmayacağından, organizmalara özgül olarak “İnsan Fizyolojisi”, “Hayvan Fizyolojisi” ve “Bitki Fizyolojisi” gibi büyük bölümlere ayrılır. Ayrıca çalışma alanına spesifik olarak Nörofizyoloji, Egzersiz Fizyolojisi gibi alt başlıklara ayrılır.

Fizyoloji Yüksek Lisans Programı’nın amacı fizyoloji alanında, belirli bilgi ve beceri birikimine sahip, bilimsel araştırma yapmasını, bilgiye erişme, değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmış, evrensel bilim insanının etik ve sosyal niteliklerini taşıyan yüksek lisans mezunlarını yetiştirmektir. Yüksek lisans öğrenimi yapan öğrenciler, ders, seminer ve uygulama çalışmalarına ek olarak bir tez çalışması yürütürler. Öğrenim süresi 2 yıldır.

Fizyoloji Yüksek Lisans Programı’nın dili Türkçedir. Anabilim dalında yürütülmekte olan 2 yıllık yüksek lisans programı kapsamında 120 AKTS kredisinin tamamlanması ve yüksek lisans tezinin hazırlanarak, tez savunmasının başarı ile yapılması gerekmektedir.

Eğitim programında teorik derslerin yanı sıra uygulamalı laboratuvar dersleri de yer almaktadır. Programda belirtilen zorunlu ve seçmeli dersler anabilim dalı öğretim üyeleri tarafından verilmektedir. Bunun yanı sıra enstitü bünyesinde açılan seçmeli dersler alınabilmektedir. Uygulamalı laboratuvar dersleri anabilim dalı araştırma laboratuvarında yürütülmektedir.

Fizyoloji Yüksek Lisans Programı mezunları üniversitelerde açılan ön lisans Fizyoloji derslerini yürütebilir. Kamu kurumları veya özel sektörde sağlık alanındaki projeleri yürütebilirler. Ayrıca mezunlar yurtdışında çeşitli üniversite veya araştırma birimlerinde çalışmalarına devam edebilirler. Fizyoloji doktora programına başvurabilirler.

Akademik Kadro

Prof. Dr.
Fizyoloji Ana Bilim Dalı BaşkanıTıp Fakültesi Öğretim Üyesi

TEL:

1215 (Dahili)
Temel Tıp Bilimleri Bölümü Başkanı

TEL:

1216 (Dahili)
Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi

TEL:

1201 (Dahili)
Dr. Öğr. Üyesi
Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi