Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Yüksek Lisans Programı

Bu programda öğrenciye; kadının cinsel, üreme sağlığı konularına yönelik fiziksel ve psikososyal ihtiyaçlarını toplumsal cinsiyet eşitliği çerçevesinde ve etik ilkeler doğrultusunda ele alabilecek bilgi, tutum ve araştırma becerisi kazandırarak kadın sağlığının korunmasına ve yükseltilmesine katkı sağlaması amaçlanmaktadır.

Tüm sağlık disiplinlerinde olduğu gibi hemşirelik mesleği de hızlı ilerleyen bilimsel gelişmelerden etkilenmekte, kendini sürekli geliştiren, öğrenen, uygulamalarını bilimsel bilgiye dayandıran meslek mensuplarına gereksinim duymaktadır. Bu özelliklere sahip genç meslek üyelerinin yetiştirilmesinde, mesleki bilginin araştırma faaliyetlerine dayalı olarak geliştirilmesinde lisansüstü eğitimi önem kazanmaktadır.

Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği; kadının fiziksel ve psikososyal sağlığının korunup geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve sağlığın bozulduğu durumlarda bakım gereksinimlerinin karşılanmasını içeren bilgi ve becerileri kazandıran hemşirelikte yer alan dokuz uzmanlık alanlarından biridir. Kadın sağlığının toplumun sağlık ve gelişmişlik düzeyi üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği alanında uzman ve nitelikli insan gücüne olan gereksinimin önemi ortaya çıkmaktadır. Program, dört profesör ve bir yardımcı doçent olmak üzere deneyimli ve alanında yetkin beş öğretim elemanı tarafından yürütülmektedir. Programdan mezun olan öğrenciler Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalında Yüksek Lisans Derecesi almaktadır. Programın toplam AKTS kredisi 120 olan zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Tezli yüksek lisans programındaki bir öğrenci tezi ile ilgili elde ettiği sonuçları, ilgili enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazması ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunması beklenir. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde düzeltmelerini tamamlayarak tezini aynı jüri önünde tekrar savunması gerekir.

Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi

Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi