3.5 Milyar Yıllık Mikrobiyota Kitabının Sayfaları Arasında Dolaştık

22 Haziran 2024

Yeni nesil probiyotik isimlerinin en ünlülerinden biri olan Next Microbiome firması danışmanı Mikrobiyolog Dr. Ali R. Akın Atlas Üniversitesi Vadi Kampüsü’ni ziyaret etti.

Günümüzde halen Kaliforniya Silikon Vadisi ‘nde  aktif olarak bilimsel danışmanlık yapan Dr. Ali Rıza uluslararası katılımlı olarak düzenlenen Tıbbi Laboratuvar Seminer Serisi’ne konuşmacı olarak katılım sağladı. Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Nur Halipçi Topsakal ve Öğr. Gör. Senem Aslan Öztürk ‘ün yürüttüğü programda birbirinden değerli bilim insanları konuşmacı olarak katıldı. Hem Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencilerinin hem Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin katılım sağladığı seminerler Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Programı akademisyenleri ve öğrencileri tarafından düzenlendi. Medicine Hospital Tıbbi Laboratuvarı yöneticilerinden Prof. Dr. Fatma Bozkurt ve Dr.Öğr. Üyesi Bağnu Dündar da konuşmacı olarak programda yer aldı.

Laboratuvarı Kaliforniya’da yer alan Dr. Ali Rıza Akın konuşmasında yeni nesil probiyotiklerin öneminden ve kullanımından detaylı olarak bahsetti ve ayrıca mikrobiyotamıza sahip çıkmamızın gerekçelerini de açıkladı.

Dr. Ali Rıza AKIN, 25 yıl boyunca insan mikrobiyotası, yeni nesil probiyotikler, host-microbe ilişkileri üzerine çalışmalarını yürüttüğü bilim hayatına Kuzey Kaliforniya, Silikon Vadisi’nde başladı. Özellikle son 10 yılda yapmış olduğu çalışmalarla onlarca yeni nesil bakteriyi dünya üzerinde ilk keşfeden ekibin başında yer almakla beraber; yapmış olduğu mikrobiyota çalışmaları, özellikle bakterilerin yüz ölçümünün insan sağlığına etkisi, probiyotiklerle iştah kontrolü gibi yaratıcı çözümleriyle çalışmalarında yeni ufuklar açmıştır. Yine konu üzerine dünyanın en önde gelen bilim insanlarıyla beraber “Bacterial Therapy of Cancer” adlı kitabın yazarları arasında yer almaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki çalışmalarını UCLA, Imperial College of London, University of Manchester, University of Groningen, University College Cork, Bill and Melinda Gates Vakfı, Novartis Biomedical Araştırma Enstitüsü gibi araştırma merkezleriyle ortak olarak yürütmüştür. Avrupa, Japonya ve Amerika’da tescillenmiş patentleri ile birlikte “Yeni Nesil Bakterilerle Metabolik Hastalıkların Tedavisi” patentlerinin başvurularını yapmıştır.

Yeni nesil probiyotiklerin en ünlüleri olan Akkermansia ve Christensenella ailesi üzerine geliştirmiş olduğu sistemler ve yeni nesil prebiyotiklerle açlık hormonlarının kontrolü, insülin direncinin yok edilmesi, kilo verme, stres-depresyon eliminasyonu ve adet dönemi sancılarının ortadan kaldırılması için yüksek etkinlikte ürünleri dünyada ilk olarak Türkiye’de çıkarmış ve bu ürünler 2022 yılı içerisinde Amerika Birleşik Devletleri’nde özel sağlık sigortaları tarafından kullanıma sunulmuştur.

Ali R. Akın’ın çalıştığı son proje, yüzlerce yeni nesil probiyotik suşunu aynı konsept içinde olacak bir ürün çalışmasıdır. Bu çalışma ile dünyada fekal transplantasyonun sona ermesi planlanmaktadır. 21. yüzyılın dünyasında Ali Rıza Akın, Anaerobik Mikrobiyoloji çalışmaları ile insan sağlığı üzerine yepyeni ufuklar açmaktadır.

10 Temmuz 2024

6 Temmuz 2024